De nieuwe documentaire van Asif Kapadia (oscarwinaar) is in première gegaan: Diego Maradona, rebel, hero, hustler, god.

Zo zou het gegaan kunnen zijn
We zijn in de jaren 80 en mijn jongere broer komt in ons ouderlijk huis en vertelt enthousiast dat er een fantastische voetbalspeler is in voetballand. Mijn jongere broer is helemaal fan van hem. Wauw gaaf wie is hij dan? Diego Maradona. Oh komt hij uit Brazilië? Nee uit Argentinië…..Oh kan dat wel? Pappa en mamma en het hele Surinaamse dorp is toch voor Brazilië? Ja dat klopt en vanaf vandaag ben ik voor Maradona en zing ik mee met het Argentijnse Volkslied.

Zo zou het nu kunnen gaan Maradona is nog steeds zijn held. Mijn broer is nog steeds Argentijns. En zingt steevast mee als Argentinië in het WK speelt.

Diego Maradona, rebel, hero, hustler, god.

De docu is indrukwekkend. Rebel en hustler herken ik niet uit de docu. In de docu zie ik vooral een zeer getalenteerde jonge man. Gedreven. Gedisciplineerd. Harde werker. En een sterspeler.

Om maar even aan te geven
Ik ben samen met een vriendin naar deze documentaire geweest. Zij houdt helemaal niet van docs. Ze is niet in slaap gevallen. Ze heeft zich geen seconde verveeld. Om maar even aan te geven hoe fascinerend de doc is.

1 man

Het is fascinerend om te zien hoe 1 man vereerd wordt door de hele bevolking van Napoli. 1 man een heel land in rep en roer kan laten geraken door de WK te winnen. 1 man.


Diego Armando Maradona werd op zijn achtste ontdekt door een talentscout. Hij speelde toen bij een buurtclub in de arme buitenwijk van Buenos Aires. Op zijn vijftiende verdiende hij veel geld. Op zijn twintigste vertrok Maradona naar Barcelona. Na Barcelona heeft hij 6 jaar in Napoli gewoond. Hij heeft Napoli op de voetbalkaart gebracht. Hij werd een held voor de wereld. En een God in Napoli.

Maradona heeft vele goals gescoord. Prachtige pases gegeven die leidden tot onverwachte doelpunten. Competities en WK met Argentinië gewonnen. Daarentegen heeft hij heeft nooit vastigheid gekend. Hij reist zijn hele leven de wereld rond en heeft zich nooit ergens écht meer thuis gevoeld.

Even terzijde lieve lezers ik zou nooit met D.AM. willen ruilen. (Alleen dat trainen al ELKE dag).

Roem was het grote kreng: die disproportionele verering door hele volksstammen die vooral voetballers ten deel lijkt te vallen, drijft een mens de hoek in. Dus ook Maradona. Van cocaïne kun je afkicken, cocaïne is geen lieverdje, schrijft Caroline, maar van wereldroem is geen weg terug. Tegenwoordig worden topvoetballers ondersteund om in dat adoratiegeweld overeind te blijven, maar Maradona stond alleen.

Maradona trainde tot voor kort jonge voetballers in Mexico en herstelt van een operatie aan zijn knie. Zolang je leeft ga je niet teloor. Het leven is geen klim omhoog en zeker geen verblijf aan de top, het is een waanzinnig experiment en van al die experimenten is dat van Maradona misschien het waanzinnigste.

Delen is fijn! Anderen kunnen deze blog goed gebruiken!

Ik hoop dat je hebt genoten. Laat je het weten? Groetjes Fathma

Klik hier voor meer SIM-BLOG

Over de auteur

Fathma William

Fathma William is single mom en heeft 3 kids. ze schrijft over haar dagelijks leven. Vlogt hierover. Blogt hierover.

Bekijk alle berichten